Instabilitatea fiscală a reprezentat de-a lungul timpului principala problemă în dezvoltarea businessului românesc, amplificată în ultimii ani şi de deficitul tot mai accentuat al forţei de muncă, consideră Andreea Negru, preşedinte al Patronatului European al Femeilor de Afaceri (PEFA).
“Instabilitatea din punct de vedere fiscal a reprezentant dintotdeaua principala problemă în dezvoltarea businessului românesc. Instabilitatea politică mai puţin, dar faptul că mediul de afaceri s-a confruntat cu modificări fiscale peste noapte, gândirile de strategii pe termen foarte scurt nu i-a dat posibilitatea să-şi facă o strategie de dezvoltare pe termen mediu şi lung”, a spus Andreea Negru în cadrul emisiunii de business ZF Live.
Referitor la forţa de muncă, Andreea Negru consideră că România înregistrează o problemă tot mai mare legată de accentuarea deficitului pe acest segment. Din ce în ce mai mulţi tineri nu-şi găsesc locul de muncă şi rostul în România, iar pe de altă parte este destul de dificil pentru companii să aducă forţă de muncă din afară.
“Cred că aşteptările tinerilor, mai ales cele salariale, sunt foarte mari vizavi de realitatea cu care ne confruntăm. Tinerii care termină o facultate în România se aşteaptă de la început la câştiguri salariale foarte mari. Ar trebui să se devolte mai mult zona de practică în cadrul companiilor private şi de stat, pentru a vedea practic ce pot tinerii să ofere pentru salariul pe care îl cer”.
Un alt punct în ierarhia principalelor probleme cu care se confruntă businessul românesc îl reprezintă costul creditelor.
“Sunt foarte multe companii care şi-ar dori să contracteze credite, dar costul lor este încă destul de ridicat. O altă problemă ar fi legată şi de dificultatea obţinerii unui credit. Băncile nu se mai uită numai la garanţii, ci şi la cash-flow, la business”, a adăugat Lorena Stoian, avocat în cadrul societăţii de avocaţi Stoian – Partners.
Cele două au lansat recent Patronatul European al Femeilor de Afaceri (PEFA), proiect care se va axa în primul rând pe schimbul de idei, de experienţe şi de bune practici între organizaţii similare la nivelul Uniunii Europene, pentru a aborda egalitatea de gen ca un pilon fundamental al dezvoltării durabile şi al progresului economic, în conformitate cu Agenda 2030, adoptată de Naţiunile Unite.
“Am simţit nevoia de a face acest pas către doamnele de afaceri în primul rând pentru că susţinem egalitatea de gen, rolul doamnelor în societate, în viaţa publică şi în politică. Fiecare organizaţie au scopul lor, noi ne-am axat pe acestă prioritate. În cadrul Consiliului Naţional al IMM-urilor această nişă nu era foarte bine definită şi nu era relevantă, aşa că am identificat această oportunitate. Nu l-am numit întâmplător şi european pentru că vrem să atragem know-how şi experienţă de bună practică din străinătate, din ţările membre ale UE, prin diverse parteneritate şi asocieri pe care le avem cu organizaţii similare din state membre UE”, explică Andreea Negru, preşedinta PEFA.
La rândul său, prim-vicepreşedintele PEFA, Lorena Stoian, spune că la lansarea proiectului au venit alături de organizaţie reprezentanţi atât ai companiilor naţionale cât şi din cadrul multinaţionalelor, care au spus că echipele de conducere formate din femei şi bărbaţi au avut întotdeauna succes.
“Există posibilităţi şi oportunităţi de dezvoltare pentru companii în România, iar pentru noi aceasta este una dintre misiunile pe care le avem. O altă zonă de care ne ocupăm se referă la integrarea tinerilor în piaţa muncii. Avem colaborări. Plus învâţământul dual pe care punem accent şi unde îmi doresc să avem o contribuţie pozitivă alături de agenţii economici pe care îi reprezentăm”, a mai spus Lorena Stoian.
sursa: businessmagazin.ro