A fost lansat “Indexul Antreprenoriatului Românesc”, sem.12024, realizată de Consiliul Naţional al IMM-urilor din România (CNIPMMR), cea mai complexă interpretare a datelor despre antreprenoriatul românesc care prezintă analiza indicelui mediului de afaceri, indicelui evoluţiei IMM-urilor şi indicelui care reflectă aprecierea antreprenorilor referitor la situația firmelor pe baza a 15 indicatori macro-economici si anume: ritmul real de creștere al PIB-ului, rata șomajului, rata inflației, câștigul salarial mediu lunar net, dinamica fiscalității forței de muncă, dinamica impozitului pe profit și pe venit, dinamica impozitului pe dividende, respectarea principiului one in – one out, stabilitatea cursului de schimb, deficitul balanței comerciale, rata dobânzii raportat la rata inflației, dinamica investițiilor străine directe, rating-ul de țară, dinamica investițiilor străine directe, dinamica numărului de societăți comerciale, dinamica cifrei de afaceri medii a firmelor.

          Scorul Indexului Antreprenoriatului Românesc este de 49 de puncte din 100 în semestrul I din 2024, corespunzator unui nivel moderat al sistemului antreprenorial. Cele patru categorii ale indexului sunt antreprenoriat critic sau slab, antreprenoriat moderat, antreprenoriat emergent şi antreprenoriat solid.

Cele mai importante aspecte semnalate în cadrul analizei pentru anul 2024 sunt următoarele:

–           Rata inflației este în scădere în anul 2022 față de anul 2023 cu un procent de 10,40 %;

–           Rata șomajului în anul 2023 a fost de 2,93 % într-o mică scădere față de anul 2022;

–           Salariul mediu lunar net a întregistrat o creștere de 15,48 % față de anul 2022;

–          Percepția antreprenorilor cu privire la evoluţiile contextuale cu influenţă negativă asupra activității IMM-urilor: 79,56 % birocrația și fiscalitatea, 28,93 nivelul investițiilor mediului de afaceri, 55,98 % procesul de creditare a firmelor, 61.63 % perspectiva calificărilor, competențelor și nivelul de profesionalism asupra forței de muncă;  

–            38,61% din IMM-uri au estimat că evoluția economiei României va fi favorabilă dezvoltării business-urilor lor în 2024;

–           30,57 % din IMM-uri au estimat o creștere a nivelului exporturilor în 2024 față de 2023.

„Antreprenoriatul a devenit o componentă cheie pentru economie. Antreprenoriatul înseamnă o stare de spirit, înseamnă educație, înseamnă curaj și înseamnă și un cadru adecvat. De aici ne-a venit ideea acestui index, de la faptul că trebuie să știm de unde plecăm și unde vrem să ajungem, unde vrem să poziționăm România pe harta națiunilor antreprenoriale. Pornim pe un drum complex, folosim 15 indicatori macro-economici și o analiză de percepție realizată semestrial. De la indicatorii globali care arată ritmul real de creștere al PIB-ului la percepția de moment al antreprenorilor, Indexul Antreprenoriatului românesc reprezintă cea mai complexă interpretare a datelor despre antreprenoriatul românesc. Indexul Antreprenoriatului Românesc nu înseamnă doar o simplă măsurătoare statistică, ci va însemna un barometru al evoluției noastre ca națiune antreprenorială în timp, va însemna calitatea muncii sutelor de mii de antreprenori români dar și a milioanelor de angajați. Politicile publice vor încuraja sau din contră antreprenoriatul, jumătate din indicatori fiind în directa responsabilitate a statului. Indexul Antreprenoriatului Românesc este doar un început, ne propunem ca el să poarte numele fiecărei țări europene și să putem realiza analize comparative și cu alte națiuni antreprenoriale. Le mulțumesc partenerilor noștri strategici dar si colegilor care au contribuit la aceasta cercetare și vom continua ca împreuna sa fim IMM.”, a declarat Florin Jianupreședinte CNIPMMR.

În cadrul evenimentului au avut intervenții:

Florin JIANU, Președinte CNIPMMR

Sergiu MANEA, CEO Banca Comercială Română

Manuel Fernandez AMEZAGA, CEO Pluxee Romania&Bulgaria

Cristian-Nicolae STĂNICĂ, Președinte Comisia Națională de Strategie și Prognoză

Andrei TUDOREL, Președinte Institutul Național de Statistica

Prof.Univ.Dr. Ovidiu NICOLESCU, Preşedinte de onoare

           Moderator: Andreea NEGRU,  Președinte PEFA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *