Peste 50 de mii de firme din Braşov urmează să intre sub cupola Patronatului Întreprinderilor Mici si Mijlocii din judeţ, înfiinţat recent de Consiliul IMM-urilor.

Afaceriştii de sub Tâmpa au ambiţii mari: vor să depăşească oraşe precum Cluj Napoca şi să urce până pe locul 2, după București. Reprezentanţii companiilor se plâng însă în continuare de taxele mari şi de birocraţie.

În ţara noastră sunt în prezent sute de mii de întreprinderi mici şi mijlocii. IMM-urile reprezintă coloana vertebrală a economiilor din toată lumea, contribuind cu 60% din PIB şi aproximativ 70% din totalul forţei de muncă.

Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici si Mijlocii din România atrage atenţia că fiscalitatea și birocrația rămân problemele principale cu care se confruntă.

”Dacă mediul de afaceri din România este în secolul 21, cu tendințe de secol 22 în ceea ce înseamnă inovarea, digitalizarea, toate procesele acestea pe care le susține politicile publice sunt în secolul 20, cu tendințe de secol 19, adică ar trebui să undeva să găsim o medie între ele și să ținem pasul unii cu alții.

România deja trebuie să treacă de la un mesaj a unei țări care își găsește identitatea la un mesaj al unei țări puternice în Uniunea Europeană”, a transmis Florin Jianu, Președinte CNIPMMR.

Reprezentanții companiilor spun ca este nevoie de patronate puternice pentru a-și susține interesele. Cu aceasta ocazie, la conferința ”Vorbim despre Regenerarea României” a fost lansat și Patronatul Întreprinderilor Mici si Mijlocii Brașov. Interesele a peste 50.000 de firme din județul Brașov în relația cu autoritățile vor fi reprezentate de aceasta entitate.

”Patronatul IMM Brașov se naște cu misiunea clară de a susține, de a promova și de a apăra interesele întreprinderilor noastre, indiferent de domeniul în care activează sau de dimensiune. Într-o piață în continuă schimbare și într-un mediu economic complex, avem nevoie mai mult ca niciodată de solidaritate și colaborare”, a spus Alina Paul, Președinte PIMM Brașov

”Prin intermediul Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii și prin Patronatul IMM Brașov, pe care astăzi îl inaugurăm cu ocazia acestui eveniment, dumneavoastră veți putea fi reprezentați, vocea dumneavoastră va putea fi auzită, problemele dumneavoastră și soluțiile pe care le aveți vor putea fi luate în co-în calcul”, a declarat Andreea Negru, Președinte PEFA.

Oficialii prezenți la eveniment au dat asigurări ca IMM-urile vor continua să primească sprijin de la stat, în special prin programul start-up nation.

”Lansăm ediția a 4-a a programului anul acesta din fonduri europene. Va fi ușor diferit, dar lansăm programul din nou, cu un buget undeva la 400-500 de milioane de euro. Femeia antreprenor se relansează cu ediția a 2-a 40 de milioane de euro. Ministerul Economiei are și alte două scheme 300 de milioane de euro pentru industria care produce materiale de construcții, dar și pentru industria prelucrătoare”, a spus Roxana Mînzatu, Secretar de stat.

”Este un pas important pe care îl facem azi către mediul de afaceri din județul nostru, care va contribui la îmbunătățire a accesului IMM-urilor la surse de finanțare, la dezvoltarea activităților productive și inovative ale IMM-urilor, la promovarea culturii antreprenoriale, precum și la susținerea dezvoltării activităților cooperatiste prin programe dedicate meșteșugurilor tradiționale”, a spus Adrian-Ioan Veștea, ministrul Dezvoltării.

Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici si Mijlocii din România are 104 structuri teritoriale si 60 de mii de firme membre.

sursă: antena3.ro