Jumătate dintre femeile care lucrează se confruntă cu un nivel de stres mai mare decât în urmă cu un an, iar o pondere similară (49%, în creștere față de 2023) declară că angajatorii nu le susțin în eforturile de a-și echilibra raportul dintre responsabilitățile profesionale și angajamentele din viața personală, conform studiului Deloitte Women @ Work 2024, realizat la nivel global. În schimb, raportul evidențiază scăderea proporției femeilor care susțin că sunt epuizate la un sfert, de la peste o treime în 2023 și de la aproape jumătate în 2022.

Dintre participantele la studiu, 16%  și-au schimbat locul de muncă anul trecut (mai multe decât în cei doi ani anteriori la un loc), în principal din cauza salariilor nesatisfăcătoare, dar și pe fondul unui echilibru precar între viața profesională și cea personală și al lipsei de flexibilitate în privința programului de lucru. De altfel, doar una din zece participante la studiu susține că poate discuta deschis cu managerul său despre raportul dintre viața personală și activitatea profesională și aproape toate (95%) se tem că, dacă ar solicita sau ar profita de avantajele programului flexibil de lucru, și-ar reduce șansele de promovare, iar 93% sunt convinse că volumul de muncă nu le-ar fi ajustat corespunzător într-o astfel de eventualitate.

Andreea Negru, Presedinte Patronatul European al Femeilor de Afaceri, a comentat: “Rezultatele studiului sunt alarmante în ceea ce privește situația femeilor pe piața muncii. Este de-a dreptul îngrijorător că doar una din zece femei participante la studiu se simte confortabil să discute deschis cu managerul său despre echilibrul dintre viața personală și cea profesională. Aceasta reflectă o problemă sistemică de comunicare și susținere în cadrul organizațiilor. Mai mult, aproape toate participantele (95%) se tem că solicitarea sau utilizarea unui program flexibil le-ar reduce șansele de promovare. Aceste cifre subliniază o realitate dură: mediul de muncă nu este suficient de adaptat nevoilor femeilor și, implicit, nu valorizează suficient contribuția lor. Este esențial să înțelegem că flexibilitatea programului de lucru și un echilibru sănătos între viața profesională și cea personală nu sunt doar beneficii opționale, ci necesități fundamentale pentru bunăstarea angajatelor și pentru productivitatea pe termen lung a organizațiilor”.

Legat de angajamentele din viața privată, deși majoritatea femeilor participante la studiu lucrează cu normă întreagă (88%), lor le revine și responsabilitatea principală pentru creșterea copiilor (50%), chiar și în cazul celor care câștigă mai mult decât partenerul. În același timp, 37% dintre femeile care trăiesc în cuplu spun că acordă prioritate carierei partenerului față de propria carieră, aspect valabil chiar și pentru 10% din cele care reprezintă principala sursă de venit a familiei.

„Concluziile studiului indică faptul că angajatorii trebuie să țină cont, în elaborarea politicilor de personal, de particularitățile existente în cazul femeilor – responsabilitățile legate de îngrijirea copiilor și/sau a altor persoane, mediul social și cultura din care provin -, astfel încât să le sprijine să depășească provocările legate de aceste particularități și să le ajute să își valorifice potențialul profesional, oferindu-le șanse egale cu bărbații în această direcție. România este pe drumul cel bun din acest punct de vedere, având în vedere că înregistrează una dintre cele mai mici diferențe salariale între femei și bărbați, de 4,5%, față de media europeană de 12,7% (potrivit datelor Eurostat pe 2022), iar proporția femeilor în funcții de conducere este în jur de 50%”, a declarat Alexandra Smedoiu, Partener, Deloitte România, și coordonatorul programului SheXO Club.

Conform studiului, organizațiile considerate lideri ai egalității de gen (Gender Equality Leaders) rămân o raritate – doar 6% dintre participante lucrează pentru o astfel de companie. Acestea sunt mai optimiste în ceea ce privește perspectivele de carieră și, implicit, ar putea să rămână mai mult timp într-o relație de muncă cu respectivul angajator. De altfel, mai mult de 60% dintre femeile care lucrează pentru Gender Equality Leaders intenționează să își păstreze locul de muncă mai mult de trei ani, față de 41% din total, iar 92% doresc să avanseze către o poziție de conducere în cadrul organizației.

“Patronatul European al Femeilor de Afaceri PEFA, organizatie reprezentativă la nivel național prin prisma CNIPMMR,  sustine egalitatea de gen, rolul și importanța femeilor în societate, în viața publică și implicit la locul de muncă. ]n acest sens, îndemnăm companiile să își reevalueze politicile interne și să promoveze o cultură organizațională deschisă, unde discuțiile despre echilibrul viață profesională – viață personală să fie încurajate și normalizate. Trebuie să depunem eforturi concertate pentru a asigura că programele flexibile de lucru nu devin un obstacol în calea promovării și că volumul de muncă este ajustat în mod corespunzător pentru a reflecta performanța”, a subliniat Presedinta PEFA.

Domnia sa concluzioneaza: “Este responsabilitatea noastră, ca lideri, să construim un viitor în care să fie corect înțeleasă egalitatea de gen, iar fiecare femeie să se simtă valorizată, respectată și sprijinită în drumul său profesional. Cred ca este momentul să transformăm aceste prejudecăți și provocări  în oportunități de schimbare și să asigurăm un mediu de muncă echitabil și sustenabil pentru toate femeile din piața muncii”.

Dintre participantele la studiu, doar 7% estimează că vor păstra relația cu actualul angajator mai mult de cinci ani, datorită oportunităților de învățare și dezvoltare, potențialului de a avansa în carieră sau echilibrului dintre viața personală și cea profesională.

În ceea ce privește modul de lucru, mai mult de 40% dintre participantele la studiu spun că angajatorul lor a implementat recent o politică de revenire la birou, completă pentru un sfert dintre acestea și parțială pentru restul. Dintre femeile care au fost nevoite să revină permanent la birou, o cincime consideră că productivitatea lor a scăzut.

sursa: financialintelligence.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *