Autoritatea Națională de Reglementare a Energiei – ANRE a aniversat 25 de ani de activitate în cadrul unui eveniment organizat la la Ateneul Român. “Vom continua să reglementăm cu uşile deschise, vom continua să fim un partener onest pentru orice antreprenor serios care doreşte să investească în sectorul de energie, fie român sau străin. Am eliminat şi vom continua să eliminăm elemente ce ţin de birocraţie şi vom continua să îmbunătăţim reglementările astfel încât sectorul energetic românesc să devină şi mai atractiv. Responsabilitatea este cuvântul de ordine când vorbim despre reglementări”, a afirmat George Niculescu, președintele ANRE, în debutul evenimentului. El a subliniat că prioritatea instituţiei rămâne protecţia consumatorului de energie din România.

“ANRE are un rol major în consolidarea securităţii energetice a României. Acţiunile curajoase din ultimii ani fac ca România să fie astăzi un model de dezvoltare şi de bună practică în regiune. Vom consolida şi vom extinde acest rol. Evident, nu există un sistem de reglementare perfect, putem avea oricând evenimente neprevăzute, generate la nivel global, european sau regional. Avem însă instituţii puternice care acţionează în interesul consumatorilor. La ANRE am dezvoltat un sistem de reglementare eficient şi comunicăm permanent cu toţi participanţii din piaţă, dar şi cu entităţile care au un rol în funcţionarea şi dezvoltarea sistemului energetic”, a precizat Niculescu.

Despre sistemul energetic, președintele Autorității el a spus că s-a transformat fundamental, că este mai flexibil, mai accesibil şi mai orientat către protecţia consumatorului. “Acum 25 de ani, noi nu ne-am fi putut imagina că un consumator casnic îşi poate produce energia de care are nevoie şi să-şi livreze surplusul în reţelele de distribuţie. Iată că astăzi acest lucru nu doar că este posibil, dar acest fenomen atinge valori impresionante, pentru că vorbim de un număr de prosumatori de aproximativ 137.000 cu o capacitate instalată totală de 1.774 de megawaţi”, a precizat Niculescu referindu-se și la numărul impresionant de participanţi la piaţă, lucru care ne indică că piaţa românească este una consolidată în momentul de faţă.

Niculescu a anunțat că ANRE va colabora cu universităţile din România şi va desfăşura programe de internship: “Vom semna în curând un protocol de colaborare cu Universitatea Politehnică pentru că trebuie să contribuim la formarea specialiştilor de mâine din sistemul energetic care vor activa în acest sector”.

La evenimentul de marcare a 25 de ani de activitate a ANRE, prezentat de Andreea Negru, Președinta Patronatului European al Femeilor de Afaceri – PEFA, au avut loc două ceremonii de acordare a unor plachete aniversare foștilor președinți si vicepreședinți ANRE și unor angajați care au activat de la înființarea Autorității.

Gabriel Andronache, Vicepreședinte ANRE, a acordat plachete aniversare foștilor președinți si vicepreședinți ANRE:

Mircea Man, Vicepreședinte ANRE, a acordat plachete aniversare angajaților ANRE care au activat de la înființare:

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE, este autoritate administrativă autonomă, cu personalitate juridică, sub control parlamentar, finanţată integral din venituri proprii, independentă decizional, organizatoric şi funcţional, având ca obiect de activitate elaborarea, aprobarea şi monitorizarea aplicării ansamblului de reglementări obligatorii la nivel naţional necesar funcţionării sectorului şi pieţei energiei electrice, termice şi a gazelor naturale în condiţii de eficienţă, concurenţă, transparenţă şi protecţie a consumatorilor.

Sursă: investenergy.ro