Participarea egală a femeilor şi bărbaţilor în politică este esenţială pentru o democraţie eficientă şi o bună guvernare, a declarat consilierul prezidenţial Diana Păun la o dezbatere despre egalitatea de gen.

“Pe lângă consolidarea şi extinderea sistemului democratic, o participare mai largă a femeilor în politică şi în administraţie poate genera politici mai echitabile, o guvernare favorabilă incluziunii şi progrese semnificative în educaţie şi sănătate. Abordarea tradiţionalistă faţă de prezenţa femeilor în luarea deciziilor poate explica declinul demografic accentuat din anumite societăţi, subliniind necesitatea unei abordări constructive. În calitate de consilier prezidenţial pentru educaţie şi sănătate subliniez importanţa crucială a egalităţii de gen în realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă ale Agendei 2030, pentru că sănătatea şi educaţia sunt pilonii principali pe care se construieşte egalitatea de şanse”, a afirmat marţi Diana Păun, potrivit Agerpres.

Potrivit Dianei Păun, sănătatea femeilor este legată de participarea lor în viaţa publică, de aceea politicile Administraţiei Prezidenţiale trebuie să se concentreze pe eliminarea disparităţilor de gen în domeniul sănătăţii, inclusiv prin asigurarea accesului la servicii de sănătate reproductivă şi maternală.

În opinia sa, educaţia joacă un rol decisiv în emanciparea femeilor şi pregătirea lor pentru a deveni lideri politici, iar în acest context Administraţiei Prezidenţiale îi revine responsabilitatea de a promova programe educaţionale care dezvoltă competenţe necesare pentru asumarea rolurilor de lider.

“Investiţia în educaţia femeilor şi fetelor cred că ar trebui văzută ca o strategie inteligentă pentru dezvoltarea durabilă şi competitivitatea pe termen lung şi o altă direcţie importantă o reprezintă combaterea stereotipurilor şi a discriminării de gen, care persistă în foarte multe domenii. Trebuie să construim o cultură a respectului pentru femeie, în care diversitatea este valorizată şi încurajată. În acest sens, avem nevoie de politici şi măsuri concrete care să sprijine femeile în atingerea potenţialului lor maxim, inclusiv prin promovarea unei mai mari reprezentări a femeilor în poziţii de decizie. Angajamentul nostru pentru egalitate trebuie să se reflecte în final în acţiuni concrete care să asigure faptul că fiecare femeie are şanse de a contribui real la dezvoltarea comunităţii şi a ţării noastre”, a punctat Diana Păun.

Aceasta a subliniat angajamentul şefului statului şi al Administraţiei Prezidenţiale faţă de valorificarea potenţialului feminin în antreprenoriat, politică şi administraţie şi a punctat că în echipa de consilieri prezidenţiali şi de stat ai preşedintelui Klaus Ionannis peste jumătate sunt femei.

sursă: financialintelligence.ro