Comunicat
25 de ani de la adoptarea Rezoluției 1325 a Consiliului de Securitate
al Organizației Națiunilor Unite – Femeile, Pacea și Securitatea
Rezoluția 1325 a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (RCSONU-1325) – Femeile, pacea și securitatea, adoptată la 31 octombrie 2000, afirmă rolul important al femeilor în prevenirea și soluționarea conflictelor, în negocierile de pace, consolidarea păcii, menținerea păcii, răspunsul umanitar, reconstrucția post-conflict și subliniază importanța participării și implicării depline a femeilor în toate eforturile de asigurare și promovare a păcii și securității.
Pilonul 1 al RCSONU-1325 (Participare) constă în asigurarea creșterii participării femeilor în procesul decizional la toate nivelurile, pe plan național, regional și în cadrul instituțiilor internaționale, precum și al mecanismelor pentru prevenirea și soluționarea conflictelor, în negocieri de pace, precum și în operațiunile ONU de menținere a păcii.
Campania SHE FOR ROMANIA își propune să crească gradul de conștientizare privind potențialul insuficient exploatat oferit de generoasa platformă a Agendei ONU – Femeile, Pacea și Securitatea (WPS) în România, contribuind astfel la o integrare organizațională eficientă a ,,Strategiei naționale privind implementarea Rezoluției 1325 (2000) a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite – Femeile, Pacea și Securitatea, pentru perioada 2024 – 2028”.
Campania se adresează personalului din sistemul național de apărare, ordine publică și siguranță națională, dar poate fi extinsă la nivel național/internațional, în regim de cooperare interorganizațională, sub rezerva respectării legislației incidente protecției drepturilor de autor.
LOGO
Campania își propune promovarea leadership-ului feminin și creșterea participării femeilor în procesul decizional.
Sporirea participării și reprezentării femeilor în sistemul național de apărare, ordine publică și siguranță națională, precum și creșterea numărului de candidaturi pentru poziții în organizațiile și agențiile internaționale (ex.: ONU, OSCE, NATO, UE), negocierile de pace, procesele de mediere a păcii, inclusiv misiunile de menținere a păcii.
Cultivarea înțelegerii corelării traseului de pregătire, de carieră și de implicare socială și profesională cu opțiunile și oportunitățile de a candida pentru diferite funcții, cu creșterea graduală a nivelului de pregătire și responsabilitate, raportat la cerințele și rolurile entităților naționale și organizațiilor internaționale de interes în acest context.
Campania se adresează elevelor, studentelor și personalului feminin din sistemul național de apărare, ordine publică și siguranță națională aflat în prima parte a carierei.
Campania SHE FOR ROMANIA presupune organizarea de acțiuni, precum:
Pentru fiecare acțiune sau serie de acțiuni se va realiza un program separat, avizat de Punctul focal național în domeniul Femeile, Pacea și Securitatea.
Coordonarea campaniei este în sarcina Ministerului Apărării Naționale care, prin Punctul focal național, va colabora cu reprezentanții sistemului național de apărare, ordine publică și siguranță națională, ai mediului academic, ai organizațiilor naționale și internaționale, mediului privat și ai societății civile.
Planificarea, organizarea și coordonarea campaniei se vor realiza în limitele ,,Strategiei naționale privind implementarea Rezoluției 1325 (2000) a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (RCSONU) – Femeile, Pacea și Securitatea pentru perioada 2024 – 2028”, aprobată prin HG 896/2024.
Finanțarea se va asigura cu încadrarea în plafoanele de cheltuieli stabilite prin ,,Strategia națională privind implementarea Rezoluției 1325 (2000) a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (RCSONU) – Femeile, Pacea și Securitatea pentru perioada 2024 – 2028”, aprobată prin HG 896/2024.
Pentru atingerea obiectivelor campaniei organizarea și desfășurarea acțiunilor prevăzute, se pot încheia parteneriate cu organizațiile și instituțiile din societatea civilă, mediul academic, mediul privat care pot oferi sprijin în organizarea și desfășurarea campaniei și, respectiv, implementarea Agendei Femeile, pacea și securitatea, în România.
Ministerul Apărării Naționale va crea o pagină LinkedIn dedicată campaniei. De asemenea, se va crea o subdiviziune pe pagina web a Punctului focal național;
Instituțiile implicate vor întreprinde demersuri de promovare a acțiunilor în mass-media proprie și națională.
În cadrul fiecărei acțiuni se va avea în vedere solicitarea de feedback prin completarea de formulare specifice, atât de către publicul țintă, cât și de către participanți/invitați.
Observațiile și propunerile transmise vor fi analizate și implementate periodic, contribuind astfel la îmbunătățirea permanentă a proiectului.
PUNCT FOCAL NAȚIONAL
în domeniul Femeile, pacea și securitatea
Colonel
Manuela-Elena MIHAI
Patronatul European al Femeilor de Afaceri
Bucuresti
SE – Romania
Telefon: 0729 039 896
Email: office@pefa-ewe.com
© 2024 Patronatul European al Femeilor de Afaceri. Toate drepturile sunt rezervate. Made with love by TANWEB.ro Web Design